tweedehands auto kopen

TWEEDEHANDSAUTO.NET

De beste hulp voor mensen met weinig autokennis die niet opgelicht willen worden!

Koop een tweedehands auto in tien stappen

1: Kies een auto die aansluit bij uw wensen

Bedenk goed waar u de auto voor gaat gebruiken, auto’s zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt het kiezen van de juiste auto een grote en soms lastige klus. Daarom kunt u het beste van tevoren te bepalen wat uw eisen zijn. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Ruimte en zitplaatsen
  • Instaphoogte van de auto
  • Merk, model, uitvoering en opties
  • Brandstofverbruik
  • Milieu en energielabel
  • Veiligheidsvoorzieningen
  • Autokosten
  • Wegenbelasting, BPM en bijtelling

2. Financiering

Het van te voren opstellen van een budget en daar ook aan vasthouden zorgt ervoor dat het kopen van uw auto een positieve ervaring wordt. Reken dus uit hoeveel geld u nog te besteden hebt na aftrek van hypotheek/huur, belastingen, rekeningen, boodschappen en overige uitgaven. Vergeet ook zeker niet de andere lopende kosten van de auto, denk hierbij aan: brandstofkosten, verzekeringspremies en onderhoud. Dit kan u al gauw duizenden euro’s per jaar kosten. Mocht u over te weinig geld beschikken om de auto te financieren dan kunt u een autolening overwegen.

3. Particulier of zakelijk

Als u een tweedehands auto bij een autobedrijf koopt, dan heeft u (mits het bedrijf aangesloten is bij de BOVAG) meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan wanneer u hem van een particulier koopt. Controleer dus of het autobedrijf is aangesloten bij de BOVAG. Controleer ook de NAP gegevens van de auto en dus of de kilometerteller niet terug gedraaid kan zijn. Eventuele verborgen gebreken kunt u makkelijker op een autobedrijf verhalen dan een particulier. Het nadeel van een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf is deze vaak een stuk duurder is dan bij een particulier.

4. Maak altijd een proefrit!

Tijdens een proefrit komt u achter hoe een auto rijdt. Rij tijdens de proefrit verschillende snelheden, over verschillende soorten wegen/wegdek. Controleer ook alle (elektrische) voorzieningen zoals de centrale vergrendeling, ramen, lampjes, airco en verwarming

5. Leveringstermijn van de auto

Laat de leveringstermijn vastleggen in de koopovereenkomst. Wie een vaste datum heeft afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbonden worden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Let wel op: dit geldt alleen als u een auto koopt bij de BOVAG aangesloten bedrijf.

6. Garantie op de auto

Als u een auto bij een autobedrijf koopt, is garantie niet vanzelfsprekend. Vraag daarom naar de garantievoorwaarden voordat u de auto koopt. Laat deze voorwaarden ook opnemen in de verkoopovereenkomst. Blijkt er toch een mankement te zijn, dan kunt u middels de garantie eisen dat de verkoper het probleem oplost.

7. Controleer de kilometerstand

Vraag naar de geschiedenis van de auto. Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is. de Nationale Auto Pas (NAP) registreert de kilometerhistorie van (bijna) iedere auto. Als u uw tweedehands auto bij een particulier koopt dan kunt u de kilometerstand online bij de NAP opvragen, dit kost slechts €2,99. Als u nog meer zekerheid wilt hebben kunt u de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Blijkt deze achteraf niet te kloppen, dan heeft u juridische mogelijkheden om de verkoper hierop aan te spreken.

8. Onderzoeksplicht koper

Een verkoper is verplicht eventuele gebreken en/of mankementen over de auto te melden. Vraag hier expliciet naar! Maar aan de andere kant heeft u als koper ook de plicht de staat van de auto te onderzoeken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van een proefrit of aankoopkeuring. Een aankoopkeuring kunt u het beste laten uitvoeren door een onafhankelijke partij als u ervoor kiest een tweedehands auto bij een autobedrijf te kopen.

9. Overschrijven kenteken bewijs

Zorg ervoor dat het overschrijven op de juiste manier gaat, zodat u in het bezit bent van alle papieren en officieel de nieuwe kentekenhouder van de auto bent. De verkoper van de auto ontvangt het vrijwaringsbewijs. Het papieren kentekenbewijs van de auto is in 2014 komen te vervalen. Als u nu een (andere) auto aanschaft krijgt u een kentekencard en het papieren kentekenbewijs, dat bij de gebruikte auto hoort, wordt ingenomen. Op deze kentekencard staan zowel de voertuiggegevens als de gegevens van de eigenaar vermeld. Het oude papieren kentekenbewijs is dus vervallen deel 1A en 1B worden dus vervangen door de kentekencard, deze card krijgt u thuisgestuurd. Het tweede deel: het overschrijvingsbewijs, is vervangen door een code van 9 cijfers. Deze code kunt u het beste op een veilige plek bewaren want u heeft deze alleen nodig bij verkoop, inruil, schorsing, sloop of uitvoer van het voertuig. Indien u uw auto particulier koopt of verkoopt, kan het overschrijven bij de door de RDW aangewezen kentekenloketten. De adressen daarvan vindt u op www.rdw.nl. Hier vindt u ook aanvullende informatie over de kentekencard.

10. Prijs van de Auto

Onderzoek vooral wat de auto ongeveer kost, kijk onder andere naar het merk, type, bouwjaar en opties. Ook zijn er verschillende sites waar u de waarde van de auto kunt checken. Let op met tweedehands auto’s waarvan de prijs ver onder de marktwaarde ligt. Dit lijkt vaak te mooi om waar te zijn maar waarschijnlijk wordt u opgelicht.

11. Verzekering

Zodra het kenteken op uw naam staat, bent u verplicht de auto minimaal WA-verzekerd te hebben. Sluit dus altijd eerst een verzekering af voordat u gebruik maakt van de weg met uw nieuwe auto. Doet u dit niet dan draait u voor alle gemaakte schade op van de tegenpartij en uzelf.