tweedehands auto kopen

TWEEDEHANDSAUTO.NET

De beste hulp voor mensen met weinig autokennis die niet opgelicht willen worden!

Voor welk voertuig heb je een autoverzekering nodig?

Voor welk voertuig heb je een autoverzekering nodig?

Iedere bestuurder van een voertuig is, wanneer daarmee op de openbare weg wordt gereden, wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Maar voor welke voertuigen geldt deze verplichting? Deze blog van autoverzekeringregelen.nl (hier vind je een goedkope verzekering voor alle automerken) biedt antwoord. De wet geeft aan welke voertuigen verplicht verzekerd moeten worden. Voor deze voertuigen is men verplicht om minimaal een BA autoverzekering af te sluiten.In de eerste plaats geldt dit voor alle gemotoriseerde voertuigen, zoals:

  • - personenauto’s
  • - bestelwagens
  • - vrachtwagens
  • - autobussen
  • - campers
  • - tankwagen
  • - landbouwtrekkers

Ook voor de meeste gemotoriseerde tweewielers moeten tenminste een BA verzekering worden afgesloten. Hieronder vallen alle motorfietsen (ook zijspannen), bromfietsen die sneller rijden dan 40 km/u, Trikes en quads. Trikes zijn gemotoriseerde driewieler die onder de categorie motorfietsen vallen. Quads zijn All Terrain Vehicles, zogenaamde ATV’s. Ook deze behoren tot de categorie voertuigen die minimaal BA verzekerd moet worden.

Naast de genoemde voertuigen, zijn ook elektrische rolstoelen, scootmobielen en segways wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten, mits ze een maximum snelheid van 18 km/u te rijden.

Hoe zit het met aanhangers?

Ook aanhangers moeten onder bepaalde omstandigheden verzekerd worden. Wanneer de aanhangwagen gekoppeld is aan een ander voertuig, hoeft de aanhanger als daarmee op de openbare weg wordt gereden niet verzekerd te worden. In geval van een ongeval wordt de schade gedekt door de verzekering die is afgesloten voor het voertuig waaraan de aanhanger gekoppeld is. Indien de aanhangwagen niet gekoppeld is achter een ander voertuig en op de openbare weg geparkeerd staat, dan moet deze verzekerd zijn. Informeer bij twijfel bij uw verzekeraar.

In principe moet elk gemotoriseerd voertuig verzekerd zijn, door middel van minimaal de BA autoverzekering. Houd er rekening mee dat ook als uw voertuig geparkeerd staat op de openbare weg, u voor dit voertuig wettelijk verplicht bent een verzekering af te sluiten. Samenvattend: voor elk genoemd voertuig moet wanneer daarmee op de openbare weg wordt gereden, minimaal een BA verzekering worden afgesloten.

Maar wat verstaat men onder de openbare weg?

Hieronder verstaat de wetgever niet alleen de daadwerkelijke weg maar ook de bermen naast de weg. Ook parkeerplaatsen en terreinen die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Met andere woorden ook winkel terreinen, parkeergarages en fabrieksterreinen vallen hieronder. Mocht u op enig moment twijfelen, dan kunt u zich natuurlijk altijd laten informeren door uw verzekeringsmaatschappij.

Voor elk van de genoemde voertuigen geldt, dat als u een verzekering hiervoor afsluit, u er verstandig aan doet om een goede keus te maken op basis van vergelijking. Vergelijking tussen de aangeboden verzekeringen helpt u om een verzekering te vinden en af te sluiten, die naadloos aansluit bij uw persoonlijke wensen.