tweedehands auto kopen

TWEEDEHANDSAUTO.NET

De beste hulp voor mensen met weinig autokennis die niet opgelicht willen worden!

Bobine defect: de symptomen, controle en vervanging

De term "ontsteking" heeft bij auto's betrekking op het ontsteken van het lucht-brandstofmengsel. Heeft het voertuig een benzinemotor, dan gebeurt dit door middel van het ontstekingssysteem. Om de genoemde ontsteking bij een auto met een benzinemotor tot stand te brengen wordt een bobine gebruikt. Voor dieselmotoren is er geen ontstekingssysteem nodig, omdat de dieselmotor zichzelf ontsteekt.

Hoe werkt een bobine

Het is de taak van de bobine om de aanwezige boordspanning van 12V in de auto om te vormen tot de vereiste ontstekingsspanning en deze vervolgens door te geven aan de bougie. Een bobine beschikt over een primaire (weinig windingen) en een secundaire wikkeling met veel windingen. Nadat de regeleenheid van de motor een signaal naar de bobine heeft gestuurd, wordt de boordspanning van 12 V door de primaire wikkeling geleid, zodat er een magnetisch veld ontstaat. Worden de signalen van de regeleenheid van de motor echter onderbroken, dan neemt dit magnetische veld onmiddellijk af en zal de spanning in de secundaire wikkeling toenemen. Deze hoge spanning wordt dan afgegeven aan de bougie, die een vonk genereert voor het starten van de motor.

Wanneer moet de bobine worden vervangen?

Hoe lang een bobine meegaat, hangt af van de rijstijl, conditie van het voertuig en het soort bobine. De levensduur bedraagt gemiddeld tussen de 60.000 en 100.000 kilometer. Periodiek onderhoud kan deze levensduur langer maken. Door uiteenlopende oorzaken als oververhitting, defecte bougies, motortrillingen en vocht kan de bobine in een vroegtijdig stadium defect gaan.

Symptomen van een defecte bobine

Afbeelding van een bobine gemaakt door Autodoc.be

De bobine wordt zwaar belast wanneer deze de bougies van de spanning voorziet die nodig is voor het ontbranden van de brandstof. Omdat de spanning per bougie tot 20.000 Volt kan oplopen, is het mogelijk dat de bobine zijn normale levensduur niet haalt. Er zijn enkele symptomen die aangeven dat het onderdeel defect is, zoals:

Minder motorvermogen – Iets wat u als eerste zal opvallen bij een kapotte bobine is het verlies van motorvermogen. Dit gebeurt doordat de vonken er niet in slagen om de vereiste verbranding tot stand te brengen en hierdoor gaan de prestaties van het voertuig achteruit, met als gevolg dat deze traag aanvoelt.

Minder goede acceleratie en schokkende bewegingen – Wanneer uw bobine stuk is, trekt de auto niet vlot op en kost het meer tijd om de gewenste snelheid te bereiken. Bovendien kan uw auto schokkende bewegingen maken doordat er ontstekingsfouten optreden vanwege de niet tot ontbranding gekomen brandstof in het uitlaatsysteem. Deze haperende beweging doet zich voor als u gas geeft om sneller te gaan rijden.

Ontstekingsfouten – Is de bobine kapot, dan kunnen er zich ontstekingsfouten voordoen bij het accelereren, stationair draaien of het plotseling stoppen van de auto. Behalve dat het niet prettig rijden is met een haperende auto, kunnen ontstekingsfouten schade aan de katalysator toebrengen en gaat het verbruik aan brandstof omhoog.

Startproblemen – Door een kapotte bobine kan het moeilijker zijn om de motor te starten, omdat de bougie niet de benodigde spanning krijgt om een vonk voor de verbranding te genereren. Afgezien van problemen met starten, kan de motor afslaan als de auto tot stilstand wordt gebracht, waarna de motor weer moeilijk kan worden gestart.

Lampje op dashboard – Alle moderne auto's hebben een systeem dat signaleert wanneer er iets mis is. Gaat het lampje van de motor branden, dan kan dit duiden op een defecte bobine. Er moet in ieder geval een diagnose van het probleem worden gesteld.

Controle en vervanging

Het is verstandig om de controle en diagnose aan een garagebedrijf over te laten als u geen ervaring hebt met dit onderdeel van de auto. Bij bepaalde bobines is het ingewikkelder om vast te stellen wat er aan de hand is dan bij andere bobines (zoals een enkele bobine of een bobine met stekker), dus laat dit over aan een automonteur.

Mocht uw auto een niet-complexe bobine hebben, dan kunt u met deze stappen het probleem misschien vaststellen: Sluit een OBD-II scanner aan op de OBD2-poort van de auto. Ga na of de foutcode betrekking heeft op de bobine. Is dat het geval, schakel dan het contactslot van de auto uit en laat de motor afkoelen. Haal de bobine voorzichtig van de cilinder die in de foutcode geeft en wissel deze om met een bobine van een andere cilinder. Start de motor en kijk of er foutcodes zijn. Wanneer de foutcode een ontstekingsfout in de nieuwe cilinder aangeeft en geen ontstekingsfout in de vorige cilinder, is de bobine kapot en is vervanging nodig.

Met wat ervaring en de juiste gereedschappen kunt u het onderdeel zelf vervangen. Mocht u daar niet over beschikken, ga dan naar een garagebedrijf.

https://www.autodoc.be/info/bobine-kapot-wat-zijn-de-symptomen-hoe-kun-je-hem-controleren-en-vervangen

https://allesopdemotor.nl/de-motorfiets-en-start-problemen/